Citroen
Citroen. Wat voor kleur heeft de citroen? Hoe voelt de huid? Proef maar! Waarschijnlijk zag…
Omgekeerde krijger
In dit artikel gaan we dieper in op de omgekeerde krijger, een yogahouding die we deze zomer onder de aandacht willen brengen. In het sanskriet noemen we de omgekeerde krijger ook wel Viparita Virabhadrasana. Viparita betekent omgekeerd, vira is held, bhadra betekent vriend en asana is een houding. Deze houding is een variatie op de krijger II en in de yogales hoor je wel eens de variaties ‘dansende krijger’ of ‘zonnekrijger’.
Voordelen van de omgekeerde krijger
De omgekeerde krijger is een krachtige houding waarmee je je hele lichaam opent, strekt en tegelijkertijd sterker maakt. De houding helpt bij het openen van de heupen, liezen en dijen. Je beenspieren worden er dus erg sterk door. In het bovenlichaam stretcht de houding de zijflanken armen en je borst. Een fijne verlichting voor de spanning in je bovenlichaam, en zo ontstaat er mooi ruimte voor een vrije en diepe adembeweging. Belangrijk voor de bescherming van je rug is het aanspannen van je buikspieren, en zo train je ook je core.
Hoe voer je de omgekeerde krijger uit
Aanpassingen in de houding
Heb je last van gevoelige knieën? Ga dan niet te diep in deze houding, je kunt bijvoorbeeld je knie tot iets voor je enkel houden waardoor de houding milder word. Misschien merk je dat je last krijgt van je nek, probeer dan eens naar beneden te kijken ipv omhoog naar je hand.
Combinatie verlengde krijger en omgekeerde krijger
Het kan erg prettig zijn om twee houdingen in een dynamische vorm met elkaar te combineren. Je kan beginnen met krijger II en op je inademing beweeg je naar de omgekeerde krijger. Uitademend beweeg je naar de verlengde krijger met je onderarm op je bovenbeen. Al inademend beweeg je dan weer naar de omgekeerde krijger, en zo flow je voor een aantal adembewegingen door.
Wil je meer weten over de omgekeerde krijger? Laat het ons weten!